vineri, 22 iulie 2011

Girafe

Pe fiecare usa de salon sunt lipite fotografii cu animalute. Ca sa fie mai usor de identificat.
Pe usa salonului 248 sunt doua girafe: una ii da un maoashigheri in gat celeilalte. Haios.
Candva am invatat multe despre insuficienta venoasa cronica. A fost asa, o conjunctura. Am descoperit atunci de ce imi simt tot timpul picioarele ca niste butuci, si de ce facem teleangiectazii si varice. Ca negrii au mai multe valve venoase si fac mai rar decat noi. Ca avem intre 7 si nu mai stiu cate, parca 17 valve venoase, care se distrug prin procese inflamatorii.
Prima intrebare pe care am pus-o la cursul asta a fost "dar girafele de ce nu fac insuficienta venoasa?". Girafele nu au valve venoase in picioare, si au tensiunea arteriala cam cea mai mare din regnul animal, daca nu cea mai mare (undeva pe la 300 si, de mmHG in sistola). Deci? Si de ce nu le crapa vasu-n cap cand beau apa?
Aveam sa aflu mai tarziu, acum vreo cateva luni, ca pielea girafelor are in structura o serie de benzi elastice care fac treaba valvelor la noi. Mult mai bine, pentru ca noi facem varice.
Si, ca sa ne faca in ciuda, ele au si valve venoase. In gat. Ca sa nu le crape vasu-n cap cand se apleaca sa bea apa.

Evolutia convergenta. Adica atunci cand doua organisme complet diferite, in procesul de adaptare la mediu, dezvolta independent aceleasi organe/sisteme/mecanisme. De exemplu aripioarele la pesti si la delfini. Aripile la insecte si la pasari. Benzile elastice in picioare la girafe si la mine.

Pai da. Evolutia mea convergenta se cheama ciorapi medicinali. Ii port cu sfintenie, si sunt motivul pentru care acum nu am doi saci cu apa in loc de glezne.
Deci pot sa ies la bere cu baietii.

E vineeeeeeeri!

Mentiune: Ii multumesc din toata inima lui Ion Petrovai pentru ca a adus in Romania ciorapii medicinali foarte finuti si sexy. Il gasiti la magazinul Primoveno in Bucuresti. Si pe Facebook.

3 comentarii:

  1. Si doamnelor girafe nu li se termina arterele direct in encefal, ci fix inainte au o retea de arteriole si capilare care impart ai trei sute de mm de hidrargirum, apoi se unesc la loc si intra in capison :).

    RăspundețiȘtergere
  2. acum cand o sa ma uit la girafe o sa caut valve pe gatul lor...nu e drept....

    RăspundețiȘtergere
  3. anonim, corect. ovidiu, iarta-ma, dar sa stii ca valvele nu se vad.e mai bine?

    RăspundețiȘtergere