joi, 21 iulie 2011

Invitatie la balet

Ne radem, ne radem, dar hai sa ne mai si culturalizam.
Va propun astazi un balet. Sunteti gata? Dau drumul la poveste?

Gata!

Uvertura: Scena e linistita, luminata destul de bine. In centru, un actor doarme linistit. Peste el, cu miscari gratioase, incep sa se aseze usor, plutind, straturi de zapada albastra, care lasa ici colo mici petice de verdeata. Muzica e linistita, ritmica: o vioara veche face un pizzicato in sol, in tempo de 70 bpm.
In scena intra cativa dansatori. Incepe un Pas de deux, scurt si precis: unul dintre ei, in écarté, executa cateva miscari gratioase cu mainile in fata, apoi o pirouette, apoi un grand battement en arrière.
Secventa se reia cu inca un actor. Miscarile sunt precise si sigure. Mereu perfect executate.

Actul intai: Unul dintre dansatori traseaza o linie perfecta cu un stilou rosu, undeva pe personajul adormit. Scena se concentreaza pe o zona mica, foarte luminata din centrul unei zone verzi. Apar dansatori mici, metalici si textili care descriu miscari fine si precise pana cand, in zona verde se deschide un nou univers: multe nuante de rosu, un pic de alb sidefiu. Pe denivelarile nou aparute, micii dansatori metalici, ascutiti si fini, descriu rapid si cu agilitate o serie de passè, pirouette, elevè, pliè, en croix, échappé sur les pointes, demi-pointes, plus multe alte miscari gratioase si fine, toate printre movilite pulsande, sau sidefii, sau fragile. Muzica e completata din cand in cand de sunete grave de viola sau contrabas, urmate de mici sfaraituri si coloane minuscule de fum. Peste ele curg fine si precise mici arteziene care inunda peisajul rosu.

Actul al doilea:
Decorul se schimba; balerinii mici sunt vazuti prin doua ocheane mari, care lumineaza scena cu un reflector. Apar sabii si iatagane minuscule, care reteaza si curata. Dansul continua: pas de chat, double rond de jambe en l'air, pas de bourrée, terminat in demi plié.


Actul al treilea:
Ocheanele dispar. In scena apar mici actori subtiri si curbi, care zboara prin aer in serii perfecte de grand jetté si acopera repede cu ajutorul unor sfori mici si subtiri peisajul rosu.

Grand finale: Sunete de staccato, mici violoncele si oboi. Vioara din inceput inceteaza, si actorul principal deschide ochii. Ceilalti actori se retag, si luminile se sting.

Cine-a zis :"chirurgii sunt niste macelari" n-a fost in viata lui la balet.Coda: Ii multumesc Biancai Rusu, care mi-a povestit prima data despre denumirile miscarilor din balet.( ti-am zis ca nu uit cum e cu pas de boureé :P )

4 comentarii:

 1. Long live Bianca Rusu, goagal si wikipedia!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. :P Asa sa fie!
  (Ideea nu era sa dau lectii de balet, ci sa exprim ceva...ma-ntelegi, Anonimule).

  RăspundețiȘtergere
 3. vad ca te-ai specializat, nu gluma, de cand ti le-am spus eu... bianca

  RăspundețiȘtergere
 4. pai, cum zicea si antevorbitorul...traiasca wikipedia :P

  RăspundețiȘtergere