In primul rand, va trebuie bors. Musai sa aveti bors. Mie mi-a adus familionu' cand a venit in vizita. Ceea ce imi aminteste sa va povestesc vizitele familionului. Dar nu acum, acum vorbim de sarmale.
Ziceam ca trebuie bors. Musai. Si varza murata, dar de-asta au si nemtii.
Bun. Sa incepem.
Se ia 1 chil de carne tocata. Cat mai grasa. Se amesteca cu orez in cantitate ochiometrica. Nu stiu cat ca e prima data cand fac sarmale, dar eu am pus la nimereala. Am nimerit (vreo juma' de cana de cafea mica). Apoi se pune sare si piper.
Se amesteca bine, apoi se da o ceapa prin masina de tocat/razatoare mica. Eu am dat prin razatoare. Ca sa nu va crape ochii, va recomand metoda mea infailibila antilacrimat la ceapa:
Cred ca merge si cu ochelarii de snorkeling ai lu' ala micu'.
Apoi se sparge un ou si se pune fara coaja in amestecatura aia. Apoi se amesteca vartos, impreuna cu cu niste suc de rosii (istoria nu mentioneaza in ce cantitate, acolo, sa se inroseasca oleaca).
Asa. Cand ati terminat de mazgalit tot ce era de mazgalit prin bucatarie cu aluatul respectiv, se ia borcanul de varza murata.
Am pus de decor si un pahar de vin, nu va imaginati ca am baut in timp ce gateam. Vai, dar cum as fi putut!
Apoi se ia aluat dintr-ala si se rasuceste metodic in frunze de varza. Inainte insa se pregateste oala. Eu am folosit niste bete de frigarui pe care le-am pus pe fundul oalei sa nu se lipeasca. Sarmalele, adica.
Apoi puneti niste varza tocata pe fund. Al oalei, adicatelea.
Dupa ce rasuciti dupa metoda indicata in poza, asezati sarmalele pe fundul oalei, lasand o gaura in centru. Apoi puneti suc de rosii si bors, inainte sa incepeti cu randul doi. Cred ca puteti sa puneti bors si dupa, dar eu asa am pus.
Asta e sticla de bors, pozata dintr-un unghi in care pare foarte slaba.
Apoi puneti si restul de sarmale, si in gaura aia din centru puneti o bucata de sunca afumata. Turnati din nou suc de rosii si bors, acopariti cu niste varza tocata si puneti la fiert la foc mic.
Si gata. In vreo 4-5 ore aveti niste sarmale belea. Din pacate poze cu sarmalele finale nu am, ca s-au mancat instant. Am avut musafiri si am uitat sa fac poze. A fost bataie pe ele. Le-am servit cu mamaliga, smantana si ardei iute murat de mama mea.
A, dar sa nu uit!
Am vazut joi trecuta 2 cazuri fooooarte bizare. Un pacient trimis de internisti ca e cianotic si care are un plaman complet opac, si ei nu stiu ce are, ca nu raspunde la antibiotic. Noi, chirurgi, direct CT. Ba, manca-v-as, avea un lipom cat tot hemitoracele stang. Plamanul nu mai era decat vreo 2 cm, colabat langa inima. Da, lipom. In torace.
Si apoi a venit una, accident de motocicleta, fractura de humerus. Dar ceea ce era misto era scanul CT. Pacienta avea 170 de kg. Da. CT-ul arata...nu stiu cum sa descriu. Un schelet minuscul intr-un corp imens.
Uite, am gasit una cam la fel pe net:
Grrrrrrrrrrrrr!
Off, of, ca doar de vreo luna am aruncat ochelarii aia... :-(
RăspundețiȘtergereNiciodata nu arunci nimic! Da' nimic!
Ștergeremmmm, mi-ai facut pofta de sarmale :)) la noi retetarul e un pic diferit..borsul+sucul de rosii se pun la capat ca sa nu se intareasca varza si sa isi pastreze aroma = timp mai scurt de fierbere, iar in loc de ou in umplutura punem o tzara de suc de rosii Iar soricii afumati de pe fundul oalei de sub varza tocata sunt absolut necesari :))
RăspundețiȘtergerePai suc de rosii pusai si eu intr-o cantitate arbitrara. Dar cu ou cica se leaga mai bine. Teoretic asa e. Varza a fost foarte moale. Sorici afumati n-am avur, si sunca aia era greu de taiat si cu drujba, cred.
Ștergerehallo
RăspundețiȘtergerenici pe la noi nu se foloseste ou' da ' cred ca au fost ff bune sarmalele tale
ps te rog muuuuult de tot da'muuuult zi-mi si mie care-i smecheria de reusesti sa le faci pe toate??
eu parca as fi tampita in comparatie cu tine (ma consider ok ca intelighenta)
cand dzeu inveti??
please spune-mi numa' mie "
daca zici noaptea ...pas :)
A, eu nu invat. Sau nu intentionat, cel putin. Mai citesc ceva pe wiki cand habar n-am, se aduna. Si nu te mai simti tampita, sunt sigura ca e doar talentul meu de a parea desteapta sau asa ceva.
Ștergeredraga Elena
Ștergereraspunsul tau e pe masura..intelighentei mele
nu ma pot abtine.,...cum stii tot ?? ) :):):)
Pai nu stiu. Asta zic. E doar o iluzie.
ȘtergereDaca ceapa aceea era CU ADEVARAT o Ceapa din familia Cepelor Veritabile, atuncea degeaba erau ochelarii de snorkeling, degeaba cutitul bagat in apa rece, degeaba masca de gaze si alte procedee standard. Ce ai avut tu este, cu siguranta, o imitatie timida a unei rude indepartate de patlagica umflata cu pompa nemteasca de apa. Adica o rusine pentru denumirea de ceapa. Dupa curatarea unei Cepe (THE Ceapa) respiri toata noaptea mirosul inconfundabil. Respiri si plangi.
RăspundețiȘtergereEu zic sa incerci.
ȘtergereFics ce zicea alcineva: aia nu-i ceapă, e făcătură vestică, domesticită și chinuită!
RăspundețiȘtergereNu-s de acord cu bucățoiu' dă slană la mijloc... ori poate sunt, dacă mai tăiai mărunt nește șuncă - cam ca varza dă la fund... și mai presărai peste tot.
Da' altfel, pare mâncabil ce-ai produs - chit că n-ai pus poze la scosu' dîn oală.
Și oricum, sarmalele se fac la cuptor, nu la ochi dă haragaz... da' așa ești tu, încălcătoare dă reguli, regulații și legi - ce să facem, defilăm cu ce avem, nu?
:-)
Si nu va mai dati voi cu presupusul ce ceapa era aia. Ca era usturacioasa. Si nu stiti cum fac eu la ceapa, ca dupa supradoza de sarin, asa fac.
ȘtergereOlguta, Olguta, ce spui tu acolo... :)
ȘtergereBa sa avem pardon, sarmalele fierte pe ochi de aragaz sunt mai belea. si oricum n-am cuptor.
RăspundețiȘtergereCine n-are cuptor... să-și cumpere!
ȘtergereCă budincă dă cartofi n-ai să faci la ochi dă haragaz...
Mă rog... poate ai tu talent dă bucătăreasă alpinistă motociclistă, nu contest, fin'că n-am mâncat dîn sarmalele tale.
(cartofi prăjiți știi să faci?) :-)
nu cred ca am vazut atatea comentarii la nici un subiect de al tau.
RăspundețiȘtergere1- ceapa oricat de palida ar fi, tot lacrimezi. 10 pentreu ochelari! eu n-am. recomand robot bucatarie- ala philips pe ca re mi l-ati luat (colegii) de ziua mea. bun cadou.
2- ou se foloseste - sigur la "noi" in moldov, asa e, leaga bine sarmalele
3- bors? never heard of it in sarmales. e bun??
4- la mine se pun si legume- morvov, patrunjel, etc. iar ceapa ai calit-o?
5- frumoasa forma sarmalutzelor!!
6- am mancat si eu recent, caci a fost hram la bunica, deci nu mi-e pofta
7- te pup mult
Da, adevaru' e ca numa' postul cu Kafkaesque a mai starnit atata valva :P. Religia si mancarea ...
Ștergerescuze, am uitat sa semnez, pupici, bianca
RăspundețiȘtergereromanu' e gurmand
RăspundețiȘtergerede unde si reactiile noastre
Si bors si varza murata.. pai si n-au iesit acre rau ca o soacra?
RăspundețiȘtergereEu le fac amestecate cu raci(=ardei) si tot pe aragaz.
Unde ai gasit varza aia murata? La turci, la rusi? Ca le nemti in supermarket normal n-am vazut. Au ei Sauerkraut ala, da e taiat fideluta, n-ai cum sa faci sarmale cu el.
RăspundețiȘtergereBors au si nemtii, la Reformhaus, ii zice Brottrunk si e cam scump. Dar ca sa-ti faci o pofta odata, cand nu mai e rezerva de acasa, merge.
Cat despre cazurile relatate: nenea ala oricum trebuie sa zica mersi, ca a fost lipom si nu alta nenorocire majora si ireversibila pe plaman. Dar totusi, cum de i s-a depus grasimea taman acolo?!
Iar faza cu CT-ul persoanei supraponderale e chiar impresionanta, cand vezi cat poa' sa duca saracul scheletul nostru.
Haidi Tașo... destul cu zarmalele... să mai încercăm și ceva cartofi prăjiti cu friptură... ori măcar jnițele cu piureu.
RăspundețiȘtergereCu salăți dîn grădină, alea.
Ori dîn sala dă hoperații.
Deci eu te inteleg ca nu ai timp nici sa respiri, dar totusi, zi-mi te rog si mie de unde ai luat varza aia murata.
RăspundețiȘtergereSi mai baga si tu vreo postare, ca a trecut mai mult de o luna de la ultima. Sper ca esti bine!
Pai scrie in text, de la mama. Dar gasesti la magazinele de produse turcesti.
Ștergeredeci eu nu stiu sa impaturesc sarmale!! Si nici ceapa nu fol. ca nu imi place (sa curat). Dar de acum o sa iau ochelarii de piscina a copilului :) Asa ca multumiri de tutorial, o sa adaptez partea absolut necesara: ochii si nu o sa infas nimic:D
RăspundețiȘtergereSi o sa umplu niste ardei, ca e mai comod, si ca m-ai inspirat.
Cu orezul, eu am facut si fara. Doar am marit cantitatea de ceapa, morcov, telina, innabusite la capac cu un pic de ulei si un pic de apa, impreuna, sa scad din volum si sa fie usor de manipulat alaturi de carne.
Si uite-asa ni s-a facut pofta de sarmale :)
RăspundețiȘtergere:) ...grozav si cu invidie ( ca aveti varza murata gata ) :) la schimb : cum se fac in USA
RăspundețiȘtergerehttps://windwhisperer.wordpress.com/2014/12/20/si-da-ne-noua-doamne/