duminică, 17 februarie 2013

Ursu' dah haur

Citeam azi stirile romanesti, care anunta cu mandrie ca Romania, prin filmul "Pozitia copilului", care a luat Ursul de Aur la Berlin, "tine" prima pagina a presei internationale.
E adevarat. Romania e foarte prezenta in stirile de aici. Insa, spre dezamagirea mea profunda, filmul lui Calin Peter Netzer este doar o mica parte din "felia" dedicata Romaniei in presa din Germania.
Da, au discutat subiectul (vreo 5 minute), da, au difuzat un scurt interviu cu regizorul (care a raspuns intrebarilor intr-o germana impecabila), dar!...

Sa nu ne amagim. Presa de aici a dedicat cateva zeci de minute scandalului cu carnea de cal. Desi nu exista niciun "vinovat oficial", numele Romaniei este spus in toate stirile imediat dupa "carne de cal".
Apoi s-au dedicat alte cateva zeci de minute  situatiei romanilor si bulgarilor din Duisburg, unde localnicii sunt dezamagiti din cauza mizeriei pe care acestia o fac pe strazile unde locuiesc, in conditii mizere, fara apa curenta sau caldura.
Tonul, departe de a fi "ofuscat", ca al francezilor, era mai mult ingaduitor si trist. Mai mult, au difuzat un interviu cu nu-stiu-ce ministru care spunea, plin de speranta ca, odata cu schimbarea legislatiei in 2014, cand romanii si bulgarii vor primi automat drept de munca si asigurare sociala, situatia se va schimba in bine.  Oare?

Citeam o alta stire in care estimarile privind viitorul asigurarilor sociale in Germania sunt sumbre. Nemtii nu prea mai fac copii, dar traiesc din ce in ce mai mult. Asta inseamna multi pensionari, putini care sa plateasca asigurarile de pensie. Multi sunt constienti ca infuzia de emigranti e benefica, dar ce ne facem cand emigrantii romani sunt prezentati ca  "someri, veniti aici pentru ca in tara mor de foame"? Credeti ca nemtii, care si asa sunt ingrijorati de "povara" care se prefigureaza in viitorul apropiat (reprezentata de noul val de pensionari, neurmat de generatii tinere care sa plateasca dari la stat) sunt lesinati de fericire la perspectiva ca din 2014 romanii si bulgarii vor avea dreptul la alocatie pentru copii si asigurari sociale in Germania?

Voi ati fi?

Ma uit la stiri si-mi piere cheful sa ma duc la munca a doua zi. Urs de aur sau nu, tot imi crapa obrazul cand vad la stiri harta Romaniei peste care pluteste o silueta de cal, sau strazile (nemtesti) pline de gunoaie si copii romani jegosi, mame romance cu cate 3-7 puradei stand in strada printre fuste multicolore, privind rugator la trecatori?

Ce mai conteaza Henri Coanda, Nicolae Paulescu, Mircea Eliade? Toti ceilalti care ne fac cinste? Asta a fost acum mult timp. Ce mai conteaza ce-a fost Romania acum 100 de ani, cand acum ceea ce ne reprezinta sunt violatori, hoti, criminali si politicieni corupti?

Oooo, si nu incepeti cu "sunt tigani, nu romani!"
Nu, dragii mei! Sunt romani, ca si mine, ca si tine.

Ne ofuscam si sarim de cur in sus ca suntem prezentati in presa straina asa cum suntem prezentati. Ofuscatul si aratatul tiganilor cu degetul nu rezolva problema. Invartitul in jurul cozii, negarea cetateniei romane a romilor romani nu va ajuta in niciun caz la imbunatatirea situatiei.
Ne place sau nu, ceea  ce ne reprezinta peste granita sunt cei care detin majoritatea in constiinta colectiva. Iar majoritatea este reprezentata de cei care vin la cersit, la furat si la facut bani cat mai usor. Si nu, nu sunt numai tigani.

Nu scriu asta pentru ca am vreo solutie. Sau pentru ca cer vreo solutie.
Scriu asta tocmai pentru ca stiu ca sunt neputiincioasa.

Pentru ca mi-e rusine ca mi-e rusine sa spun ca sunt romanca. 

O sa continui, insa, sa o fac. Nu sunt vreun laureat Nobel, insa macar nu am venit sa fur.

Ma gandesc ca, daca noi, cei care suntem aici sa muncim iesim in fata, si nu ne mai ferim sa spunem ca suntem romani, poate stirile despre Ursul de Aur vor avea pe viitor cateva zeci de minute, si stirile despre caii hacuiti in Romania si vanduti ca vita in Olanda, doar 5.

8 comentarii:

  1. lasa ca o sa se schimbe lucrurile! o sa fie si festivalul Calul de aur, si Zburatoarea de cositor poate!

    RăspundețiȘtergere
  2. incerc sa iti scriu de cateva zile.
    Aceeasi atitudine este si la vecinii tai de la sud-vest. Calul bate Ursul, cum imi place mie sa glumesc. Presa care scrie asta este presa de scandal, de joasa calitate, de canivou ( nu stiu cum se scrie, dar e un cuv. francez folosit pt gurile de canalizare), a caror target este lumea marunta, obisnuita, mare consumatoare de carne ieftina si gata gita (lasagna), presa ieftina, tv etc
    Adica de patura de jos. Cat la suta din populatia lumii e asa? Crezi ca ei stiu ce e ala film? ( in afara de Jean Claude van Dame, eroul national, sau eroul de la sud, Depardieu).
    Si la fel spun colegii englezi ( cu care am glumit despre calitatea articolelor din presa lor).

    Aici colcaie de tigani. Adica is mai multi decat in piata la Berceni si lumii le e frica; metroul e plin de cantareti neaosi, consateni de ai mei.

    Si totusi, aici unde lucrez, romanii sunt apreciati. Pt ca cine are ochi sa vada, vede. In general, sunt oameni care nu deschid tv-ul. Unii nu au tv. Citesc, vad un film bun, ies cu prietenii. Inclusiv cu romani :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai perfecta dreptate, insa eu ma intreb: intr-o tara in care rar vezi pe unul (eu nu prea am intalnit) care sa vada si lateral de propriile urechi, cum poti sa treci peste jena de a fi judecat la gramada cu ceea ce apare la stiri? Sigur, in spital, unde medicii (majoritatea) sunt oameni cu IQ peste 120 si cu care poti duce o discutie normala te poti astepta sa nu fii judecat asa, dar eu am avut surprize. Multe. Nu prea mai am curaj sa ma bazez pe ideea ca aia care au ochi or sa vada. Care sunt aia care au ochi de-a binelea, si care sunt aia care si-au pictat ochi pe fata?

      Ștergere
  3. Stii ce nu intelegeti voi, ''tara'' plina de cesetori si copii jegosi e Germania, Frantza sau Italia NU Romania ! ( chiar daca ei provin din Romania ) Mizeria mare este in vest ( hoti , dogati, toate gunoaiele lumii au venit la pomana acolo )
    Locuiesc intr un orash de 120 mii de locuitori in Romania, fara nici un gunoi pe strada si fara nici un ceshetor.
    NU ash locui in Germania nici daca m ar plati in aur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este si asta un puncte de vedere, nu foarte gresit. Din pacate, odata cu "occidentalizarea" vine si o "iresponsabilizare", un simt al lui "mi se cuvine" nejustificat. Sigur, o duc mai bine, dar orice are un pret. Tine de natura fiecaruia daca sa fie "jegos", "betivan", "drogat". Accesul la banii pentru droguri si alte "dezmaturi" duce in mod natural la "mizeriile" de care vorbesti, si este absolut "natural" sa fie asa. Insa a generaliza mizeria la tot vestul este un pic exagerat, mai ales in conditiile in care spui singur/a ca nu ai locuit aici. A judeca o natiune pe care nu o cunosti este exact ceea ce fac cei pe care ii infierezi cu atata patos. Asa cum a judeca o tara intreaga dupa aspectul unui singur oras e iarasi un pic deplasat. Nu zic ca Romania e jegoasa, nu zic ca Germania e jegoasa. ZIc doar ca pasiunea ta este complet nejustificata, daca nu ai trait si in alte locuri. Nu stiu, poate ai trait aici, sau in alt oras din Romania.

      Ștergere
  4. aceeasi problema si in Mülheim an der Ruhr:(

    RăspundețiȘtergere
  5. Politic nu suntem reprezentati in niciun fel in strainatate. Eu traiesc in Danemarca si consulul de aici abea banguie cateva cuvinte pe engleza ca un copil retardat. Ca sa nu mai spun de toate nebuniile care se intampla daca ai ghinionul sa iti trebuiasca ceva acte de la ambasada. Deci pozitia oficiala impotriva alegerii cu predilectie a unor subiecte denigrante la adresa din presa este egala cu zero. Ramane sa ne facem noi dreptate, da. Doar ca "noi" "e" putini. Chiar si oamenii cu facultate sunt in marea lor majoritate de o calitate cel putin indoielnica. Restul sunt cei care sunt subiectul stirilor. Si pe mine ma incearca o meta rusine despre faptul ca sunt roman, desi incerc sa ma comport ca un ambasador al tarii mele. Problema e ca si oamenii care mai pot arata lumii cate ceva si-au pierdut simtul de apartenenta la tara natala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu de ce tiganii ar fi atat de usor considerati romani. Noi am fost sfatuiti (sa nu zic constransi) sa le dam cetatenie (deci sa-i 'facem' romani), fara nicio conditie.

    In Franta, germania, din cate stiu, daca apar asa, la granita si vreau sa devin cetatean german/francez, mi se cer locul de munca (obtinut de mine), dovada domiciliului (iar chirie nu-ti da nimeni far agarantie si loc de munca) si alte cateva acte.

    Pe principiul pe care am fost si noi obligati sa-i naturalizam pe tigani, sa ii naturalizeze si germanii, francezii. Ziceau ca la noi nu sunt integrati. Ei, sa ii integreze dansii.

    Cat priveste chestia cu 'mi-e rusine ca sunt roman' - Nu mi-e deloc. Din contra, multe chestii nu le pot suferi, ca si Dvs. De aia am si plecat!

    RăspundețiȘtergere