marți, 17 ianuarie 2012

E revolutie baaaaaaaa!!!

Descopar cu uimire ca in Romania se trezeste ceva. Cineva.
Habar n-am de politica. Nu am inteles niciodata care-i treaba cu stanga si cu dreapta, nu am stiut niciodata care in ce partid e si ce e aia platforma electorala.
Simt ca situatia se vede altfel de la mine, din afara tarii. Nu mai bine, nu mai prost. Altfel. Simt ca-mi scapa ceva.
Imi seamana a ceva situatia din Romania. Fac o paralela cu invatamantul, pentru ca mi se pare ca situatia invatamantului si cea politica sunt foarte asemanatoare intr-un sens:
Romanii au fost tratati ca niste scolari tampiti ani de zile. Lectie dupa lectie, nuiele la palma si pusul la colt au fost practicate cu sarguinta de conducere. Profesori care au ajuns acolo dupa 1 an si 3 zile la postliceala particulara, FF, predand lectii intr-o romana complet agramata unor elevi cu inteligenta mai mare deacat a lor, pentru ca nu era nimeni care sa faca treaba asta. Profesorii inteligenti si culti, care stiu cu cati de "i" se scriu cuvintele in romana si ca imperativul se scrie fara cratima mai exista, insa sunt calcati pe cap de nou-venitii cu tupeu, sau si-au dat demisia pentru ca 150 de euro pe luna nu sunt suficenti pentru lupta cu bulibaseala din invatamant. Ce obtinem pe termen lung? Elevi care se scarbesc si pleaca la alte scoli, si elevi care cred ca asa ar trebui sa fie un profesor. Unii accepta si devin niste oi tampite, unii ii iau drept model in viata si calca pe urmele lor.

Asa si in politica. Sunt convinsa ca pe undeva pe acolo printr-un partid exista si oameni care ar putea sa faca ceva ordine, insa asta presupune amestecarea fara dilutie intr-un sistem plin de coruptie. Si, aparent, niciunul nu trece nedizolvat de primele niveluri. Banuiesc ca ori sunt linsati de cei mari pentru ca nu ii lasa sa-si ia spagile, sau ajung si ei rapid niste spagari.
Dupa ani de spalatura pe creierul politic, romanii ies in strada. Dezorientati, rasculati pe ceva, nici ei nu stiu exact pe ce, si arunca cu rosii in figura publica. Basescu. Ok, e un inceput, dar Basescu e doar unul dintre multii care creaza problema de ansamblu.

Ce-au facut romanii pana acum? Au tacut si-au inghitit. Sau s-au carat care pe unde in tarile calde. Mi se pare fascinant cum galeata cu apa rece a fost SMURDul.
Mai oameni buni, problema nu e la Basescu, e la noi. Coruptie trecem cu vederea, oameni omorati pe strada de spagari care nu fac puscarie trecem cu vederea, ca suntem condusi de niste ciobani analfabeti trecem cu vederea, ba-i si votam, dar ne rasculam cand auzim de SMURD. Eu n-am inteles, va spun sincer, ce s-a intamplat de fapt. Dar sunt convinsa ca nici cel putin din jumatate de populatie nu a inteles.
Una peste alta, e bine ca s-a intamplat chiar si asa.

Asadar, avem un protest, ce facem cu el?
Intai si intai facem teorii ale conspiratiei. Dezinformari. Etichetari. A fost galeria lu' nushcine, jandarmii sunt niste bestii, s-a ordonat asa si pe dincolo.
Toti neavenitii isi dau cu parerea. Lasa ca e bine, pun gaz pe foc.

Sau ne dam in stamba: facem afirmatii rasiste si xenofobe, injuram jurnalisti, ca suntem plini de bani si stim ca putem cumpara orice decizie in instanta sau orice reclamant.
Ma intreb cat la suta dintre cei care l-au votat pe Becali isi revin din prostie dupa circul asta. Eu cred ca zero barat.
Lasa ca e bine, poate-poate s-o gasi vreun mecanism social prin care Becali sa nu mai fie vazut ca sfantul care face case populatiei sinistrate. De la care a furat banii cu care le construieste, de fapt.

Sau stam in muntii nostri si nu zicem nimic. Mie mi se pare ca Basescu e foarte relaxat.
In presa de aici protestele sunt descrise ca fiind "impotriva masurilor transante si autoritare ale lui Basescu". Ba, cum dreaq de romanii nu percep aroma dictatoriala nici dupa 4 ani de domnie?

Ce concluzie trag eu din toata treaba asta: romanii au iesit din lenea de a protesta. Da, cred ca lenea de a protesta i-a tinut in loc pana acum. Amorteala si sictirul in care s-au complacut pana acum. Intretinute de afirmatii de genul "pai si pe cine sa votez, frate?" Si eu am spus-o. Mi-a fost lene sa inteleg cum se invart rotitele politice intr-un sistem. Cred ca in orice tara exista oameni ca mine, care nu au chef sa-si bata capul, si oameni care isi bat capul dar nu inteleg. Cred ca in orice tara procentul celor care habar n-au ce se intampla de fapt in sistemul politic e covarsitor. Dar in alte tari oamenii macar accepta ca nu inteleg, si au tupeul de a cere explicatii.
Se intampla si in Romania din cand in cand, dar la romani nu tine mult.

S-or fi trezit acuma, brusc? Ptiu, mira-m-as!

2 comentarii:

  1. Pai da! Tradare sa fie, dac-o cer interesele partidului, da' s-o stim si noi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si-mi aduc aminte de o clasificare a romanilor, facuta de Huidu acum (vreo) 15 ani: sunt unii care isi dau seama, unii care nu isi dau seama, si altii care nu isi dau seama ca nu isi dau seama. Asa si noi cu revolutia asta. Impartiti in spe mii de tabere, poate pica... si-a picat unu (fie el si guvern)

    RăspundețiȘtergere