miercuri, 5 februarie 2014

Rara cavis

Nu, ca p-asta tre' sa v-o povestesc.
Fusai de garda azi noapte. Pana aici, nimic nemaipomenit.
Dar.
Imi aduce salvarea un tinerel cu dureri de burta. Caut, cercetez, ajung la concluzia ca are ileus. Il operam (eu operez, primul meu ileus, nu-mi incap in piele de bucurie).
Tai, bag mainile in matzaraie, toate innodate, ne apucam sa deznodam, ba, si era ceva acolo ce nu puteam intelege: din intestinul subtire se bifurca inca un intestin de vreo 17 cm. Pe care il deznod cumva pana la urma, se termina in fund de sac.
Exact, diverticul Meckel.
Voi ati mai auzit de ileus cauzat de un diverticul Meckel de 17 cm?
Eu, nu.

10 comentarii:

  1. Bag seama ca asta e blog pentru medici... Caci: ce naiba e un "ileus"? What the hell is a "diverticul"? Si, in fine: who the fuck is Meckel???... (cred ca se intelege, raspunsul meu la intrebarea din final este, evident, tot NU. Doar ca din alte cauze decat NU-ul tau. Sigur, exista Wikipedia, dar totusi...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i asa ca ai devenit curios? Si te-ai dus si ai cautat sa afli ce naiba sunt chestiile astea? Nu-i asa ca acum esti mai destept cu 3 cuvinte? ;)

      Ștergere
  2. Sa zicem doar cu doua cuvinte jumate', ca la "ileus" aveam ceva vagi banuieli / cunostinte. Cu "diverticul Meckel" insa (era sa scriu Merkel...) recunosc ca m-ai blocat... (uite ca acu' stiu chiar si ca aprox. 2% din populatie poseda asa ceva, mai ales barbati... da, deci mai destept!)

    RăspundețiȘtergere
  3. ileus stiam ce-i, dar habar nu am de unde si cand, iar diverticulul ala...cred ca o sa uit ce e in doua luni. cand citeam parca te si vedeam personaj in Grey's Anatomy.

    RăspundețiȘtergere
  4. interesant ....ai operat deci prima data ca mana intai? cine te-a ajutat in sala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Am operat prima data un ileus ca mana intai.M-a ajutat medicul specialist.

      Ștergere
  5. Felicitari! Sper ca totul s-a terminat cu bine :)

    RăspundețiȘtergere
  6. De fo' 2 zile citesc nebuna tot ce-ai scris p-aici. Nu m-a mai captivat ceva atat de tare de cand am citit "Opriti dricul, mortu asta n-a dat plicul". Am descoperit blogul intamplator, uitandu-ma dupa conationali de meserie. Eu m-am mutat in Germania de 3 luni, ma lupt cu germana din rasputeri si sper ca pana la urma s-o biruiesc. Cat despre birocratie, tre sa ma las de zbatut sau sa sper ca studiul cu telocitele avanseaza rapid prin China sau pe unde s-o fi mutat el.
    Viel Spass si abia astept sa citesc cartea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In acest caz iti sugerez sa te apuci de chineza :P
      No, iti urez bafta. Si a piece of advise: da, TOTI nemtii te vor barfi, indiferent cat de frumos iti zambesc. cum te-ai intors cu spatele, arshice ti-e quru'!

      Ștergere